30 augusti, 2008

Ställning


Äntligen har vi köpt en ställning, undrar varför vi inte skaffat någon tidigare.


Idag var det roligt att sätta råspont, för att ställningen förenklade arbetet avsevärt. På andra sidan av taket fick man stå och balansera på liten regel vilket gjorde att det gick åt en massa energi till att vara orolig över att man skulle ramla ner. Man ser ju på bilden vilken otrolig hjälp jag har av ställningen.

29 augusti, 2008

Råsponti



Oj nu har råspont och papp kommit på på en sida av taket! Veckan har varit väldigt seg och vetskapen om att D börjar jobba på måndag har gjort att vi fått lite panik över att allt tar sådan tid! Att springa med lilla pumpisen under taket där D arbetar har man heller ingen lust med! Så denna vecka har det varit mycket tittande. Men som tur år sover hon en stund på dagen så kan jag kasta mig upp på taket och spika ifatt med D.


Men i dag gick vi upp på den sk. övervåningen och skulle fästa några strävor och helt plötsligt fick man en känsla av "inomhus", i alla fall om man tittade åt ena hållet där råsponten satt på! Kolla här!

24 augusti, 2008

Takstolar med hjälp av brandmannen


Vi försökte få upp takstolarna själva men efter olika förslag och försök gav vi upp! Men så kom han, brandmannen utan höjdskräck, med nya ideer hur vi skulle göra då gick det bra!
Det känns riktigt skönt för då kan vi spika råspont för glatta livet innan mannen i huset börjar jobba! Vore så skönt att få på taket innan dess!

Några fler bilder på takbygget! Det ser riktigt läckert ut med pinnar åt alla håll!

Många reglar blir det!

Här är de duktiga killarna!



Nu är hela stommen klar, så skönt! Tack morfar för hjälpen!

17 augusti, 2008

Takstolar



Nu känns det som om det stått still på bygget några dagar. Men det vi har åstadkommit är fjongen på andra sidan av taket och dessutom spikat ihop de flesta av takstolarna. Nu återstår det att försöka få takstolarna på plats.

14 augusti, 2008



Nu har vi kommit en liten bit på takkonstruktionen. Nu kan man se fjongen på takfoten. Den uppmärksamme ser kanske hur välstädat det är på tomten.

11 augusti, 2008

Väggar öv.



Nu har väggarna till övervåningen kommit upp och så tittade den efterlängtade solen fram i dag! Mannen i huset blir sur varje dag han vaknar och ser att det är regn på gång! Hoppas det blir sol i morgon!!!

Bjälklag



Nu ligger limträbalkarna på plats

07 augusti, 2008

Färgsättning



Idag har vi bestämt färgsättningen på huset. Programmet Paint är inte så dumt som man kan tro.

06 augusti, 2008

Torntoppen


Nu börjar den äntligen att ta form, torntoppen alltså. Mannens höjdskräck verkar vara som bortblåst. I dag stod han och balanserade på kanten av väggen 7 meter upp och jag stod stadigt på golvet och var jatterädd att han skulle ramla ner! Men nu är reglarna uppe, så var det bara resten kvar...

03 augusti, 2008

Tornet


Nu kommer det efterlängtade tornet, men... höjder är ganska otäckt. vi lyckades dock regla upp tornväggarna genom att sätta upp tre temporära bjälklag på vägen upp. dessutom fick vi hjälp med de sista metrarna vägg av en brandman som var allt annat än höjdrädd.

På bilden kan man se de otroliga musklerna på mannen i huset.
-Nästan ända uppe, yahoo!

Bjälklag och väggar


Nu börjar det roliga att ta form, bjälklag och väggar hade vi ritat upp i ett dataprogram och måttsatt. därefter sågade vi till alla reglar enligt ritningarna och sen var det bara att hamra på!
-Smidigt när man ritat upp saker och ting i förväg!
väggarna delades upp i små sektioner för att vi skulle orka med att resa dem.

Murning


Efter en välbehövd vila på västkusten, återstod nu bara arbetet med grundmuren som bestod av ca. 400 lecablock, med andra ord fortsatte styrkeprovet.

-Underbart med ett välinvesterat avvägningsinstrument! För rakt blir det!

Grunden



Hjälp vilket hästjobb för något som bara ska finnas till under huset!!!
Börja med att flytta singel från en hög till en grop!!! Sen skulle vi gjuta pålsulor och sedan på med mer singel!!! Blir man inte vältränad av detta då vet jag vad man ska göra!
Sen skulle det armeras till balken, mannen som bara svettas från ansiktet såg ut som en sotare när han armerat en dag(rostiga armeringsjärn och sedan torka svett i pannan)!:)
När armerandet var klart kom den efterlängtade betongbilen klockan 6:45 en
fredag morgon.

Byggnadsmaterial från Polen

Så var det dags att börja tänka på den ekonomiska konsekvensen av att göra en utbyggnad!!! Vår önskan var ett hus som hade miljöanpassade byggnadsmaterial, låg energiåtgång med bergvärme och solpaneler på taket och ett torn! När vi började jämföra priser så insåg vi ganska snart att cellulosafiber som isolering i väggarna och närtillverkade produkter/varor skulle bli för dyrt för oss, började vi titta och jämföra priser i Polen. Det resulterade i en resa till Gdansk tilsammans några vänner som var ute efter samma sak.

Oj vad vackert det var i gamla stan i Gdansk.



Vi var på jakt efter fönster, taktegel och stenskiva till köket. Det hittade vi! Leveransen kom i början på maj enligt avtalat. Här har vi hjälp att lasta av det glaserade teglet och fönstren!



Köket


Innan vi började med utbyggnaden var vi tvungna att bygga det nya köket i det gamla vardagsrummet så att vi kunde öppna upp väggen till det blivande trapphustornet.
köket tillverkades i limfogskivor som målades med lackfärg.

Men för att komma vidare med utbygget i sommar hann vi inte färdigställa köksbygget utan gjorde underredet så att det var brukbart.

Pålning



I mars var det dags för pålning. Det gick smärtfritt om man jämför med grävningen! Leran var så mjuk att det gick att trycka ner en del av pålarna. Tur att vi pålade insåg vi!!!

Grävning


I Januari kom grävmaskinisten med en stor maskin, tanken var att det skulle vara tjäle för att inte förstöra hela den mossiga gräsmattan men.. hur kallt var det i januari 2008! Det var 10 grader varmt så det blev en leråker på vår baksida. Men vad kul och nervöst det är när en grävmaskin tar sig fram på vår tomt och hela marken skakar. Man kunde se på antennen på taket att den svajade. Tankarna gick, "Hoppas inte huset rasar". Men det höll. Vi fick senare höra att grannens hus hade skakat under hela grävningsarbetet. Pust...

Bergvärme



Det vi började med var att installera en bergvärmepump. då driftskostnaden för huset låg på ca 34000 kr/år. ganska mycket för ett hus på 69m².

02 augusti, 2008

Fasad mot Söder


Fasaden mot Söder får en stor och rymlig altan, denna kommer kanske att vara klar om tre år eftersom vi kommer att bygga allt själva förutom lite hjälp då och då av nära och kära!:)

Sen var det dags för bygglovsansökan, detta kan ta tid insåg vi eftersom vi ökat entrén och där var det prickmark enligt planbestämmelserna. Vilket betyder att man inte får bebygga marken på framsidan av huset. dessutom var torntoppen för hög. Stadsbyggnad frågar då alla berörda grannar om godkännande. Men som tur var så har vi bra grannar och alla godkände ritningarna och bygglovet gick igenom.

Fasad mot Väster



Här kommer fasaden som den skall bli och se ut åt Väster. Ritningarna har vi åstakommit med hjälp av ett ritverktyg i datorn, roligt att kunna se hur det blir!

Fasadritning Norrsida


Så här ser fasaden ut på norrsidan. (Hoppas att vi klarar av att bygga denna vi som har höjdskräck!:))

Fasadritning framsida


Efter att vi ritat planerna så ritade vi upp de blivande fasaderna.

Planlösningen


Detta är planlösningen som den ser ut i dag! Något trångt till oss fyra och snart skulle vi bli fem!


Så här ser planlösningen ut på övervåningen!




Efter många timmars ritande kom vi fram till en planlösning som skulle passa oss. Det skulle dock innebära mycket arbete, trappan, köket och badrummet skulle flyttas. Dessutom skulle ett sovrum flyttas. Detta innebar att endast ett rum skulle vara kvar på sin ursprungliga plats.

Huset



Hej!

Vi har ett hus som är i behov av renovering och utbyggnad. Vi har ritat på en utbyggnad som vi tror kommer att bli bra för vår familj! Men vi är så nyfikna på att bygga en torntopp så vi lyckades få med en på ritningen!
Så här såg vårt hus ut när vi köpte det!